Skip to main content

Oesterkwekers

Of u nu een bezoek brengt aan de producent, een rondleiding volgt in een oesterkwekerij of met uw voeten onder tafel gaat zitten voor een proeverij, geniet van de uitzonderlijkeoesters uit destreek.Oesters uit de Ria d'Étel, met weinig jodium en een fijne zeesmaak, die uit de baai van Quiberon en de baai van Plouharnel, met complexe en gevarieerde smaken of oesters uit de rivieren Auray, Saint-Philibert en Crac'h, met subtiele zeewiersmaken... er is hier voor elk wat wils!

bezoeken aan oesterkwekerijen worden door sommige producenten georganiseerd. Ontdek de oesterteelt tijdens een bezoek aan een oesterkwekerij om meer te weten te komen over het beroep van oesterkweker. Aan het eind van het bezoek wordt een proeverij aangeboden.

U kunt ook een maaltijd gebruiken in een van de proeverijen van het gebied. Oesters, rauwe, gekookte en gevulde schelpdieren, gerookte vis, gegrilde kreeften en andere bereidingen zullen uw smaakpapillen prikkelen.

U vindt ook de gids van de plaatselijke producenten en alle praktische informatie in onze toeristische gidsen.

Bekijk de resultaten op de kaart (3 resultaten)
Locmariaquer
Reset alle filters
3 resultaten
print
171-guide-gou-breizh-izel-ostrea-6030
Opgericht in 2016 door de familie Godec. Kleinhandel in fijne holle oesters uit Zuid-Bretagne in Locmariaquer bij Le Falzen op de weg naar Saint-Pierre…
Locmariaquer_Ets_Tironneau_Accueil chantier
De site is open voor afhaalverkoop van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur, afhankelijk van eb en vloed,…
IMG_20220711_171021 (1)
De scheepswerf werd in 1995 overgenomen door Eric le Gros en opent van april tot september zijn deuren voor het publiek om schelpdieren en vis rillettes…

Oesters, een must voor de eindejaarsfeesten, zijn echte voedingsschatten, natuurproducten die het resultaat zijn van een duurzame en traditionele activiteit, en van de passie van het beroep van oesterkweker die in de loop der tijden, op het ritme van de getijden, de kustlijn van onze streek vorm geeft. 134 schelpdierkwekerijen zijn geconcentreerd op ons grondgebied. De baai van Quiberon is een unieke plek in Frankrijk voor het kweken van platte oesters in diep water en het op natuurlijke wijze verzamelen van deze oesters.

Als bakermat van de platte oester, waarvan de eerste oesterbanken aan het eind van de 19e eeuw in Étel ontstonden, profiteert onze regio van een zeer gunstig milieu voor de oesterteelt: het klimaat, het zeer zuivere water, en een enorme oppervlakte voor de diepzeekweek met 2.500 hectare aan bedden. Deze vakmensen zijn gepassioneerd door hun werk en zetten zich in voor een product van uitzonderlijke kwaliteit. De oester, een natuurlijk product met erkende voedingseigenschappen, wordt door iedereen gewaardeerd. Het is een compleet voedsel, tonisch, rijk aan eiwitten, overvloedig aan vitaminen en mineralen, en licht.

Een 100% natuurlijke kweek

Op ons grondgebied wordt de oester gekweekt hetzij op hetstrand, vaak in oesterzakken die op tafels worden gelegd, hetzij op de bodem van het water zoals in de baai van Quiberon. Van het kweken tot het oogsten worden geen geneesmiddelen of chemicaliën gebruikt. Het schelpdier filtert het zeewater om te vangen wat het nodig heeft om te ademen en te groeien, en alles wat het nodig heeft is van nature aanwezig in het water! Meer dan 100.000 ton kwaliteitsoesters worden elk jaar in de wateren van Morbihan geproduceerd.

Hol of plat?
De holle oester die in Frankrijk, zoals in het grootste deel van de wereld, op de markt wordt gebracht is de Crassostrea gigas, afkomstig uit het noordwesten van de Stille Oceaan, en in de jaren zeventig geïntroduceerd na het verdwijnen van de Crassostrea angulata, bekend als de Portugese oester, die door een fulgurerende ziekte was gedecimeerd. De platte oester Ostrea edulis was tot in de vorige eeuw de enige bekende oester in Frankrijk. Tegenwoordig wordt hij als zeldzaam beschouwd, maar hij wordt geboren en gekweekt op ons grondgebied, met name in de baai van Quiberon. De productie is gering (3.000 ton per jaar, tegen 110.000 ton voor de creuse op nationaal niveau) en hoofdzakelijk geconcentreerd in Bretagne. Deze primaire productie van platte oesters is gebaseerd op natuurlijke afvang en de know-how van een handvol oesterkwekers.

Rauw of gekookt...
Om hun subtiele smaak volledig tot zijn recht te laten komen, is het beter ze tepletten dan ze door te slikken... en de zuurgraad van azijn of citroen niet te misbruiken. Oesters worden zeer snel gekookt om hun tonische smaak te behouden (enkele seconden gepocheerd in kokend water, nauwelijks enkele minuten in de oven).

De oestervisserij is gereglementeerd. Alle informatie is te vinden op de websitewww.pecheapied-loisir.fr

kaart